ÎNCALCĂ REGULILE. DAR… MAI ÎNTÂI CÂŞTIGĂ-ŢI DREPTUL DE A O FACE ÎN STILUL PROPRIU

Pe vremea când eram la şcoală îmi plăcea foarte mult să scriu eseuri, dar loveam mereu de reguli si eram frustrat când ce scriam era corectat de profesor cu cerneală roşie. Oriunde începeam o propoziţie cu “şi” sau “dar” era un semn, şi oriunde terminam cu o prepoziţie era un alt semn cu roşu. Cunoşteam gramatica destul de bine, dar voiam să-mi desfăşor aripile creativităţii încălcând puţin regulile. Totuşi, profesorii mei mă corectau de fiecare dată. “Încă nu e timpul,” îmi spuneau. “Încă mai înveţi. Deocamdată mai urmează regulile, Shawn.”

“Dar, domnule profesor, când voi putea deveni creativ în ceea ce scriu?”

“Vei şti la momentul potrivit, Shawn. Vei şti.”

Lăsând la o parte interpretarea artistic a întâmplărilor reale, profesorii mei aveau dreptate să mă ţină sub control aşa cum au făcut-o. Știau că îmi voi da seama singur când vine momentul să încalc regulile.

Antrenamentul

La fel e şi cu antrenamentul. Cred cu tărie în antrenamentul instinctiv. Acum, când pun piciorul în sală, nu ştiu ce exerciţii voi face sau ce schemă de seturi şi repetări voi alege. Singurul lucru de care sunt sigur e ce parte a corpului urmează să antrenez – dar şi asta se poate schimba. În loc să urmez un program strict, prefer să-mi urmez instinctul, dar nu o fac la întâmplare, ci analizând cu atenţie semnalele trimise de corp şi de creier. Poate am încă febră musculară la femurali de la antrenamentul trecut, deci nu îi pot antrena din nou. Poate sunt epuizat psihic sau sunt plin de energie, sau mă supără un umăr. Oricare ar fi cazul, mă adaptez la situaţia de fapt, îmi modific antrenamentul în consecinţă, improvizez.

În cele din urmă, faptul că îmi permit libertatea de a-mi urma instinctul îmi îmbunătăţeşte refacerea, motivaţia şi starea psihică. Bineînţeles, pot să nu urmez regulile tocmai pentru că ani întregi am urmat îndeaproape regulile şi principiile de bază. Încă din copilărie devoram orice număr Muscle & Fitness, răsfoind paginile cu aceeaşi nerăbdare şi acelaşi interes cu carea alţii citeau romane de aventuri. Studiam atent pozele ca să învăţ forma corectă de execuţie. Când am ajuns la vârsta când m-am putut înscrie la o sală am urmat exemplele celor mai experimentaţi. Ca şi în cazul scrisului, a trebuit mai întâi să învăţ regulile, pentru ca mai apoi să le pot încălca.

Avansarea

Cu timpul, am ajuns de la stadiul de începător la cel de veteran, şi mi-am dat seama că pe măsură ce mă apropiam de limitele potenţialului genetic trebuia să recurg la “şiretlicuri” pentru a evita stagnarea. Mai întâi am apelat la Principiile Weider de Antrenament pentru a declanşa noi progrese musculare. După aceea am început să experimentez pe cont propriu cu forma de execuţie, cu diverse scheme de seturi şi repetări. Chiar mi-am inventat propriile exerciţii. Datorită unei fundaţii stabile – cunoaşterea principiilor de bază ale antrenamentului – m-am simţit capabil să mă aventurez în necunoscut. Am fost încrezător că voi face faţă oricăror noi provocări.

Deci, vă încurajez şi pe voi să deveniţi creativi cu antrenamentele voastre, cum am făcut-o şi eu. Dar înainte de a putea face acest lucru, trebuie să fiţi pregătiţi.

“Dar Shawn, când voi putea deveni creativ în antrenamentul meu?”

Autor: Shawn Perinemuscleandfitness.com